Nu är jag också blodgivare

När sjukvården i Skåne gick ut i radio och berättade att operationer ställdes in på grund av blodbrist bestämde jag mig för att bli blodgivare. Det var kö och tidsbokning för första provtagningen. Nu är jag provtagad och blir förhoppningsvis godkänd. Personalen och miljön var trevlig och det kändes riktigt bra. Men nu tar det sex veckor innan jag kan lämna blod på riktigt.
Det finns inget nationellt blodgivningsregister utan lokala och olika datasystem gör att de administrativa gränserna blir oöverstigliga. Jag kan inte vara anmäld som blodgivare i Helsingborg och lämna blod någon annanstans exv i blodbussen som parkerar utanför Riksdagen. Vice versa funkar inte heller. Märkligt.
Akut blodbrist uppstår då och då. Varför undrar jag, det borde kunna gå att planera bättre. Eftersom det tar sex veckor för att etablera nya blodgivare krävs det bra planering för att undvika akuta lägen. Att Blodgiveriet i Helsingborg endast har öppet 24 timmar per vecka, vardagar, gör det inte enkelt att besöka dem.
HD  Youtube SKD  SKD2  SDS  SDS2  DN  SVD

Tags: ,

Comments are closed.