Var de verkligen tvungna?

Det är med blandade känslor jag läser om vargarna i Skåne djurpark. Samtidigt som frågan om vargjakt är aktuell nationellt tvingas djurparksledningen i Höör till mycket svåra beslut – att avliva hela vargflocken.

Frågorna hopas. Var de verkligen tvungna att avliva alla vargar? Ska man hålla vargar inspärrade? Eller ha vilda djur inspärrade överhuvudtaget?
Min uppfattning är att vi måste lita på den expertis som finns när det gäller djurhållning även när det gäller vilda djur.

Jag tror det är bra att det finns möjlighet att med egna ögon se och uppleva djur. De flesta av oss lever så skilt från naturen att medvetandet och respekten för djur och dess levnadsvillkor möjliggörs genom att de går att möta i en djurpark. Som barn är det spännande att klappa getter, får, kaniner, grisar, kossor, hästar osv. Hur stora eller små de är, hur de känns att klappa, vad de äter, hur de äter, hur de kan låta, lukta, ja hela upplevelsen. Detsamma gäller vilda djur även om de inte alltid går att komma så nära. Men det är onekligen speciellt att klappa en älg som står och mumsar på sitt godis. Likaså är det svårt att glömma lukten av vildsvinshägnet, eller utterns ryggsim. Minnet av älgens storlek är bra att ha med sig när man sätter sig i bilen för att övningsköra med 17-åringen.

Jag hoppas att djurparksledningen arbetar för att skapa en vargflock igen. Samtidigt kommer minnet av helgens händelse sitta kvar länge länge. Frågan som hänger i luften, för diskussion – var de verkligen tvungna…?
Jo jag tror de var tvungna. Alla vi som inte är experter på vilda djur i djurparker måste lita till att deras beslut är riktiga.

HD HD2  HD3  SKD SKD2  SKD4 SDS SDS2 SDS3 SDS4  DN SVD SVD2 SVD3 SVD4 SVD5  SVD6  AB AB2 AB3 AB4 EXP EXP2 EXP3 EXP4 EXP5 SDS5 HD4  SKD3 AB5 SKD5  SKD6
 Kommentar på Youtube

Tags: , ,

2 Responses to “Var de verkligen tvungna?”

  1. Leo skriver:

    Varför inte ta med barnen ut i naturen istället för att se fängslade djur på zoo som inte alls hör hemma där och som mår så dåligt som vargarna i hägnet gjorde?

  2. nordman skriver:

    Ett citat från Godmorgon, världen! 10 januari, Panelen, Per Gudmundsson, Svenska Dagbladet: “för mig är det lika angeläget (att ha vargar) som ha fästingar”.
    No comments…………….