Livsnerver

Hålet genom tunneln sker troligtvis idag. Hallandsås, den höga tröskel som varit till så stora besvär så länge. Som barn kommer jag ihåg de långa bilköerna över åsen när frustande långtradare kämpade med den branta backen. Vansinnesomkörningarna med motorsvaga bilar var många, likaså olyckorna. Som tågpendlare i början på 80-talet innebar det ofta stora förseningar när höstlöven gjorde rälsen så hal att tåget stannade och var tvunget att backa tillbaka till Båstad. Enkelspår komplicerade tillvaron ytterliggare. När beskedet kommer, så kommer jag i tankarna lyfta ett glas och gratulera till genombrottet. Som pensionär kommer jag tänka tillbaka på det långvariga arbete med tunneln genom Hallandsås och försöka bita mig i läppen för att inte trötta ungdomarna som kommer se förbindelsen norrut, genom åsen, som en helt självklar livsnerv.
En livsnerv för Osloregionen, Göteborg, västkusten, Skåne, Öresund och Helsingborg men även vidare söderut. Vi behöver så väl dessa välfungerande sammanlänkningar mellan befolkningstäta regioner för att främja utveckling och tillväxt. Dubbelspår på hela Västkustbanan blir nästa glashöjartillfälle och vi kommer då fira att vi slipper lyssna till konduktören som i högtalaren meddelar att vi får stå stilla ytterliggare en stund för tågmöte.
HD  DN  SDS

Tags: , ,

Comments are closed.