Ingen slump

Nej, jag tror inte det är en slump att USA flotta är i Östersjön just nu. Det är ju inte så att amerikanska fartygschefer seglar runt klotet och bara råkar hamna här. Väl avvägda bedömningar baserade på en lång rad faktorer styr vilka resurser som befinner sig var har styrt dem hit. Östersjöns ökade strategiska betydelse efter Rysslands agerande de senaste åren är helt troligt några av dem. Ökade militära ambitioner, de militära styrkornas uppträdande, dramatiskt ökade försvarsanslag, tydlighet med att använda energi som ett säkerhetspolitiskt vapen där möjligheterna med den planerade gasledningen blir stora, övningar som går ut på att skydda gasledningen och som avslutas med landstigningsövning. Detta kan vara några faktorer som styrt dem hit. Nu är de här och utrycker beundran över vad de ser. Jag finner det goda samarbetsklimatet som gott.
SVD

Tags: ,

One Response to “Ingen slump”

  1. Tor skriver:

    Det är nog inte heller en slump att WikiLeaks Assange hamnat i onåd i Sverige just nu.