Gårdsförsäljning utan omväg – självklart!

Med stor glädje konstaterar jag att regeringens utredare kommit fram till att det går att bedriva gårdsförsäljning även av lokalt producerat öl och vin i Sverige – utan omvägen runt Systembolaget.
Jag har en minnesbild av en något uppgiven vinbonde på Kullahalvön som i detalj berättade hur det gick till när han skulle göra ett inköp av sina egna produkter. Istället för att hämta en flaska i vinkällaren fick han själv fick göra en beställning hos Systembolaget, sedan få en formell beställning från Systembolaget till sitt företag, därefter leverera till butikens lastkaj, för att sedan gå runt till butiksingången på öppettid och göra sitt inköp… Nu ska det förenklas rejält och jag ser fram emot att se hur turistbussar stannar till för en guidad tur på vingården för att besökarna sedan äter en måltid av lokala produkter och till det kan smaka de olika vinerna för att sedan kunna handla med sig några flaskor hem, utan omvägar. Kombinerar man lokala produkter med varandra kan turismen i Skåne får en riktig skjuts framåt.
Det är värt att fira, kanske med en flaska svenskt mousserande, även om man inte ska sälja skinnet förrän björnen är skjuten. Utredningen ska ju omsättas i proposition och riksdagsbehandlas med debatt och så småningom beslut och lagstiftning. Vi får se tiden an.
HD  HD2  HD3  HD4  DN  SVD  SVD2  SDS  SKD  HG  ROD  NSK  Mer Mats om alkohol

Tags: , ,

Comments are closed.