Ofattbart men äntligen har Mubarak fattat

Osannolikt. Det känns faktiskt helt osannolikt att Mubarak lämnar in. Folkets frihetstörst dränerade grunden han stod på. Tänker tillbaka på samtal med en tidigare egyptisk ambassadör som försökte övertyga mig om att vi behövde olika mänskliga rättigheter, de hade sina och vi våra och att demokrati inte var något som var viktigt för egyptierna. Undrar var han är och vad han gör nu.

Egyptisk militär har stort förtroende att förvalta och det ska bli intressant om de lyckas upprätthålla ordningen och samtidigt ordna rättvisa val. Islamistiska krafter är nu de enda som är förberedda och organiserade för att bedriva valrörelse.

Arabvärldens hjärta ska demokratiseras efter en nästan helt oblodig folklig kamp. Kommer grannarna och resten av arabvärldens diktatorer kunna behålla sina maktpositioner? Kommer kungarna lämna walk over? Har befolkningarna tillräckligt mycket demokratisk kunskap och erfarenhet att kunna förstå en valrörelses alla signaler? Håller tummarna för att detta blir startskottet på en ny era runt Medelhavet som innebär demokrati, fred, tillväxt, utveckling och grannsamverkan.

 

DN  DN2   DN3  DN4  DN5  DN6  7  HD 

Tags: , , ,

Comments are closed.