Äntligen svenskt agerande!

Läktarplatsen lämnas och vi kommer äntligen bli en aktiv del i det första steget i det libyska demokratibyggandet. Åtta JAS 39 Gripen med luftförsvarsuppgift är kärnan i uppdraget. Jag tror det kommer handla om så kallad Air Policing och det är en spanande funktion som avlastar och säkerställer säker luft för flygförbanden som har markanfall till uppgift.
Att vi nu kommer ner från en kommenterande funktion på läktaren till att vara en aktiv del i freds- och demokratibyggande även med flygförband var på tiden. Vi har ju flygplan som är världsbäst av sitt slag och de är ju framtagna för att användas av skicklig och vältränad personal. Det kommer säkert suga lite extra i magen att göra internationell tjänst i luften men det är egentligen en gammal svensk paradgren som vi praktiserat för länge sedan i Kongo men även med flygtransporter med TP84 Hercules sedan decennier.
HD  DN  DN2  SVD  SVD2  SVD3

Tags: , , , ,

Comments are closed.