Kärnkraftskatastrof – kolel och ryssberoende

Tysklands politiska ledning beslutar sig för att ta ansvar för en kärnkraftskatastrof. En egenhändigt planerad sådan. Så länge det inte finns heltäckande fossilfri energi att tillgå i tillräcklig omfattning kommer de planerade kärnkraftsstängningarna innebära att energibehov ersätts av fossil dito. Energiförbrukningen går säkert att minska till viss del men det totala priset blir högt. Högt för miljön, högt för tillväxten, högt för Tyskland och troligen också för Europa.
Det finns ett säkerhetspolitiskt perspektiv som lätt kommer i skuggan och det är Rysslands ambition att göra Tyskland beroende av gas via den nya gasledningen genom Östersjön. Ett beroende som lätt kan verifieras då Ryssland är helt öppen med sina ambitioner hur de ska använda sin energi. Inte bara för att vara goda grannar och tjäna pengar utan just, säkerhetspolitik, med stora möjligheter att skaffa sig geopolitiska fördelar. Jubel i Moskva som nu ser än större potential i sin strategi att göra starka EU-länder beroende. Den splittrande hullingförsedda kilen är satt och det kommer bli smärtsamt att dra ut den. Kärnkraftkatastrofer kan ha flera ansikten.
HD  DN  SVD

Tags: , , ,

Comments are closed.