Särintressemärkt

Min kommun, Helsingborgs stad, funderar på att gå med i klubben Fair Trade och bli rättvisemärkt. Helsingborg, en Fair Trade City. Tillsammans med en lång rad andra. Låter bra, javisst!
Men vad ligger bakom? Hur Fair är det? Rättvist för vem? Om vi inte går med är vi med många medborgares och medias ögon per automatik unfair – orättvis. Elak.
Jag anser att Fairtrade är ett särintresse bland en massa andra. En förening som sätter marknadskrafterna ur spel. Kommunen ska uppmuntra köp av vissa varor men inte andra. Bara Fairtrademärkt. Som permanentar de allra sämst ställda ekonomiska utanförskap. Jag vill inte stödja det. Men ser att argumentationskedjan emot är komplex, lång och ointressant för de allra flesta. Kan bli så att man väljer den lätta vägen, för samvetets skull, för politiken, för att slippa… Men det ligger 100% utanför kommunens kärnverksamhet.
Läs gärna debattartikeln i SVD  HD  HD2

Tags: ,

Comments are closed.