Riksdagsledamöter bjuds på spritresa

Alkoholmissbrukets effekter är stora. De sociala skadorna innebär otrygghet, våld och misär med tårar, smärta, skilsmässor, arbetslöshet och längtan bort. De medicinska skadorna kortar inte bara liv, de innebär också kroppslig och själslig smärta och stora vårdkostnader. Samhällets totala alkoholkostnader är egentligen omätbara i pengar.

Trots denna inledning är det med stor glädje jag läser Sven-Åke Olofssons ledare i HD tisdag 21 juni. Den handlar om ökad privatimport av alkohol från norra Tyskland och kopplas till höga (och planerade höjningar av) skatter på alkohol i Sverige. Han menar på att det krävs en personlig upplevelse av försäljningen, på plats, för att förstå omfattningen och sedan reflektera över åtgärder inom ramarna för svensk lag och EU-regler. GöteborgsPosten har i en artikelserie följt privatimporten och skrivit en rad artiklar som verkligen borde uppmärksammas mer än i Göteborgsområdet. Jag länkar till dem sist i inlägget.

Jag blev glad för att jag kände igen mig. Det är en fråga jag varit aktiv med i riksdagen där jag verkat för sänkt svensk alkoholskatt i kombination med attitydpåverkande åtgärder avseende alkoholkonsumtion i syfte att minska drivkrafterna för organiserad kriminalitet och minskat supande. Det gläder mig också att Sven-Åke nämnde just en bussresa till ort och ställe för denna upplevelse för det var något som jag och en riksdagskollega planerade för något år sedan. Allt var klart, det var bara att trycka på startknappen, men vi avbröt eftersom vi inte lyckades få gehör från dem som är skeptiska till skattesänkning som en av flera åtgärder för att komma åt detta problem. En resa för de redan frälsta kändes inte värdefull att genomföra. Jag arbetar för att resan genomförs under hösten.

Jag anser att det förs ett slags strutspolitik när det gäller just åtgärder mot alkoholimport. Ökad skatt innebär inte minskat supande, det flyttar bara inköpen från kontrollerad kanal såsom Systembolaget till okontrollerad där den organiserade kriminaliteten regerar.

Ju större prisskillnad det blir mellan svensk och utländsk alkohol desto större blir drivkrafterna att köpa billigt. Ändrad inköpsvana från att handla små och handbärbara kvantiteter på Systemet till storköp i Tyskland innebär också att stora mängder förvaras i hemmen med ändrade konsumtionsvanor som följd. Formliga berg av billigt inköpta ölflak och bag-in-boxar stuvas i hemmets alla skrymslen och vrår och med relativt korta bäst-före-datum konsumeras mer alkohol nu än förr.

Prisgapet i relation till risken att åka fast och de eventuella böter gör att organiserad kriminalitet ser denna bransch som en riskfri och lukrativ business. De handlar med varor och tjänster hela tiden med just en risk mot vinst beräkning. Om det handlar om öl, cigaretter, vapen, narkotika eller människosmuggling spelar ingen roll. Rekryteringsbasen kan tyckas oskyldig. Att åka till Tyskland tur och retur några gånger per vecka för att köra öl, vin och sprit för en arbetslös ung person innebär skön personlig kassaförstärkning. Steget till grövre brott ligger sedan nära och den som kanske inte tänkt sig en kriminell bana kan helt plötsligt vara fast i den brottsliga kvicksanden.

Jag vill se flera åtgärder

  • Attitydpåverkande åtgärder för mindre supande – det ska vara tufft att inte dricka. Typ Spola Kröken.
  • Fler legala inköpskanaler – fler licensierade försäljningsställen som Systembolag. Ger ökad ålderskontroll, ändrade inköps- och konsumtionsvanor.
  • Harmoniserad skattenivå som tar bort drivkrafterna att privatimportera i stor omfattning. Den grova kriminaliteten minskar.
  • I EU driva frågan att flytta alkoholen från skatteperspektiv till folkhälsa i syfte att förmå alla EU-länder att driva en realistisk alkoholpolitik i syfte att minska supande och alkoholskador.

Under tiden får tull, polis och socialtjänst kämpa i motvind.

GP  GP2  GP3  GP4  GP5  GP6  GP7  GP8  GP9  GP10  GP11  GP12  GP13  GP14  GP15  GP16  GP17  SDS

Tags: ,

One Response to “Riksdagsledamöter bjuds på spritresa”

  1. Cecilia Giertta skriver:

    Hej Mats
    mycket bra synpunkter som vi från Sveriges Bryggerier delar. Harmoniserade skatter är oerhört mycket mer effektivt än ytterligare höjda svenska alkoholskatter. GPs serie har varit fantastisk, det är bara att hoppas att fler än du i riksdagen läst den. Mvh Cecilia Giertta