HallelujaHåkan

Han pratar agitatoriskt som en kommunist eller gammelsosse och hetsar upp sig själv under tiden han pratar och ökr tmpt och nästan  s k r i k e rrr   uuut det sista med en tonhöjning och markering att nu är jag FÄRDIG!!! Applåder! Halleluja Håkan!

Så rullar det på.

Under taggen ”#nystart” på talarstolen under jungfrutalet i Almedalen 2011 känns det märkligt att höra honom säga saker som – ” för att låta det gamla komma tillbaka”. Han pratar om det riktiga och viktiga, att vilja och att välja.

En samhällsbild målas ut med barnfattigdom, nyskapande arbetsplatser , alla välfärdssatsningar ska gå före skattesänkningar. Det är även dags för ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. 40 % av de som jobbar har ont i kroppen och skyller allt på jobbet. Lagstifta om rätt till heltid. Järnvägen är helt nerkörd och har blivit det de senaste fem åren. Det var 100 år sedan någon satsade på järnvägen. Var det inte dåtidens riskkapitalister undrar jag?

Han menar också att Europas finanskris beror på högerregeringar. Vi har högre ambitioner för Sverige. Vi sätter människan främst.

Floskelapparaten rullar på med en svartmålning av det Sverige vi har idag. Allt, allt, ALLT!!! är moderatregeringens fel. Han försöker samtidigt måla upp baktidens rosaskimrande folkhemsdröm som aldrig funnits, utan just varit en sossedröm. Jag undrar om människor i Sverige verkligen vill slippa tänka själva för att istället låta ”samhället” ska ta hand om sig och hur mycket folk är villiga att via skattsedeln låta någon annan (socialdemokratiska politiker) bestämma det mesta åt dem.

Han är en duktig talare och gjorde kanske veckans bästa insats. Men det han presenterar känns sovjetryskt med en touch av Castro och jag hoppas verkligen att folk ser och hör igenom det Sverige han säger sig vilja skapa.  Brr… – ” för att låta det gamla komma tillbaka”.

Jag vill ge honom cred för en sak där vi har samma grundsyn. Den kom inte under talet utan på eventet ”Efterfrågat” och det är hans tydlighet med kulturens roll i ett demokratiskt samhälle och att man inte behöver vara kulturspecialist eller elit för at tycka till eller om kultur. –”Man måste kunna snacka fotboll utan att spela i landslaget.”

Tags:

Comments are closed.