Kapa SIDAs misstånd

Äntligen verkar biståndsminister Gunilla Carlsson ha lyckats rubba rodret på SIDA och samtidigt få med sig kompisarna i regeringen. Slutsnackat, nu gäller action! Bra!

Svenska biståndsmiljarder har gött demokratiunderskottskämparna länge nog. Företeelsen heter budgetstöd och går helt okontrollerat in i andra länders statskassor. Misshushållning på absolut högsta nivå.
Egentligen borde det inte finnas en enda svensk som skulle vara ledsen för denna beslutsinriktning. Miljarderna, jo det handlar om miljarder, kan istället användas för att göra skillnad, skillnad för dem som lever i länder utan demokrati, med respektlöshet för mänskliga rättigheter, med död, våld, misär, kränkningar, analfebetism, ja listan kan göras lång, alldeles för lång.
Biståndsfokuseringens tröghet är tydlig. Den höga ambitionen har visat sig mycket svår att hålla. Det finns kritik från officiellt håll och biståndsministern håller med. Min uppfattning om SIDA kvarstår. SIDAs misstånd har pågått länge nog. Det borde vara slutsnackat. Jag beskrev om det i en debattartikel på Newsmill för några år sedan och jag tycker det håller fortfarande. Skicka SIDA till historieböckerna och skapa något nytt som innebär biståndsaction!
DN DN2 SVD HD

One Response to “Kapa SIDAs misstånd”

 1. Eric skriver:

  Stopp biståndet till statskassorna?
  Först NU? Det är minst trettio år försent. Hur många korrupta afrikanska ledares kassor fyllde vi inte på 70-talet??
  Sverige har ju också länge gett ”bistånd” till både Ryssland, Kina och Indien..Hur många har vetat det?
  Kuba förstås också..
  Arafat var vid sin död världens sjätte rikaste statschef, är för alltför vågat att ställa frågan om vilka som, iaf delvis, bidragit till den rikedomen?
  Flitigt arbetade palestinier i palestinska industrier kanske??
  Snarare dumma korkade (s)venskar som betalat mycken skatt i onödan!