Kallt försvar

Jag följer debatten om försvaret och konstaterar att det inte är någon kioskvältare direkt. ÖB har de senaste dagarna berättat hur han ser på framtida försvarssatsningar. Under dagens presskonferens i Almedalen gjorde statsministern detsamma. De är inte riktigt överens.

Svenska Dagbladets ledare 3 juli skriver Claes Arvidsson om företeelsen och den responderas i skrivande stund av fem (5) Facebook-rekommendera, sex (6) Tweetar och en (1) blogglänk. När detta inlägg indexerats ökar det med 100% till två…

Två dygn tidigare skriver samma ledarsida om att ÖB resonerar om att med bibehållen budget och ambitionsnivå tvingas välja bort en hel försvarsgren. DN redovisar en TT-text. Reaktionen på SVD är 36 Facebook-rekommendera, en Tweet och sju blogglänkar. Inte någon mediestorm direkt. Trots att utspelen och reaktionerna äger rum mitt under Almedalsveckan, ett politiskt crescendo före sommarsemestern.

Jag uppfattar det som ett stort ointresse och undrar vad beror på. Ryssen skramlar med vapenmusklerna helt öppet. Man gör det i Finland och ryske presidenten förtydligar några dagar senare. Ryssen varnar västvärlden för att lägga sig i arabvåren. Man anklagar USA Moskvaambassadör för att försöka provocera fram en revolution i Ryssland.
Vår militära kapacitet är inte särskilt stark. Rekryteringen går trögt.

Samtidigt i Sverige berättar ÖB vad han ser och hör. Ingen verkar lyssna. Eller ta hans varnande ord på allvar. Märkligt.

Tags:

Comments are closed.