Kalla Fakta om illegal spritförsäljning

– Varför tar de upp detta nu? Det har ju pågått skitlänge! Så länge jag minns, säger en 17-årig tjej från Helsingborg när hon ser en del av kvällens Kalla Fakta på TV4.

Jo det har pågått länge i Skåne. Nu har fenomenet nått Stockholm och riksmedia i form av TV4 och Kalla Fakta därav nationellt ljus på det.

Det är fördelningen av 30 miljoner liter alkohol som förs in i Sverige via Öresundsbron och färjorna varje år som rapporteras. Det har pågått i ökande omfattning sedan januari 1995 då vi blev medlemmar i EU. Illegal försäljning av alkohol som tagits in med motivet ”för eget bruk”. Riktvärdet är 100 liter öl, 90 liter vin och 10 liter sprit. Senast jag besökte tullen sa de att det inte var någon ide att lämna till åklagare förrän det rörde sig om mer än fem gånger riktvärdet.

Ett kort räkneexempel. 110 liter öl är 14 flak a 70 kronor i inköp och 200 kronor i försäljningsvärde. Vinst 130 kronor per flak. Vinst 14 flak a 130 = 1820 kronor. 10 liter sprit samma förhållande blir 1300 kronor. Vid samma utväxling på 90 liter vin blir 1500 kronor. 4520 kronor i vinst enbart på riktvärdet per person. Vid fem gånger riktvärdet (riskfritt) och fem gånger per vecka blir det (9100+6500+7500) 23100 kronor. Vinst per vecka. 92400 kronor per månad. Räknar man av kostnader 20 gånger 50 mil a 15 kronor och 20000 kronor i biljetter blir det fortfarande 57400 kvar, i vinst. Per månad för en person. Efter skatt. Räknat på 40 veckor blir det 574000. Kraftig drivkraft således. Särskilt för arbetslös ungdom som inte har jobb eller inkomst. Kanske kan 1000 kronor i handen för åtta timmars arbete locka en del?

Tullen i Helsingborg räknar med att det passerar 60-70 fordon per dygn året runt med denna mängd alkohol.

Enligt inslaget i Kalla Fakta finns leveranserna tillgängliga 24 timmar per dygn sju dagar i veckan med leveranstid om en timma. Enda kravet är kontantbetalning. Allt annat är ointressant.

Det räcker inte att polisen jagar bilars övervikt, tullen enorma mängder alkohol och försäkringskassan de som är sjukskrivna samtidigt som de transporterar alkohol till Sverige. Drivkrafterna är för stora.

Jag tror vi måste påverka attityden till alkoholkonsumtion. Alkoholen måste avdramatiseras samtidigt som det inte ska vara positivt att berusa sig. Detta i kombination med harmonisering av de svenska alkoholpriserna för att minska de enorma prisskillnaderna som är själva drivkraften. Prisskillnad i kombination med hög servicegrad rår myndighetssverige inte på så lätt. Även om Systembolaget provar hemleverans för 200 kronor extra per kolli med tre dagars förbeställning.

Comments are closed.