Skandaler stärker SD?

SD-topp tvingas avgå. Kris för SD. Time out. Media rapporterar korthugget om katastrofen. Partiledare Jimmie Åkesson är tagen och smiter undan journalisternas frågor efter onsdagens votering. Partisekreterare Björn Söder tiger.

Är det då katastrof? Nej tyvärr, jag tror att krisen är förberedd, planerad. Nolltoleransen är given. Kopplingen måste bort. Det bruna ska bli vitt. Rummet rent. Rösten rätt.

Det som idag benämns nolltolerans startade 2005 då Jimmie Åkesson tog över som partiledare. Då inleddes förändringsprocessen som vi idag börjar se crescendot av. Jag tror inte han då kände till alla detaljer om hur saker och ting skulle komma att utvecklas och ske. Vilka beslut han skulle komma tvingas att ta. Däremot visste han att det som måste göras för att bli etablerad och växa måste göras. I god tid före valen 2014 kommer byken vara tvättad, torkad och struken. Och kommer då att pryda den starke och tydlige ledaren som går stärkt ur den planerade rensningen.

Den stora mängden fotfolk behövs inte längre. Det tunga svänghjulet är igång och klarar att snurra på med andra mer sofistikerade krafter. Jimmie Åkessons parti kommer fram till valet tappa medlemmar och representanter över hela landet, i alla politiska församlingar. Men väljarbasen kvarstår och kommer troligen breddas. För vem ska de främlingsfientliga rösta på? Och de som ser de, sedan gammalt, etablerade partiernas misslyckade integrationsarbete? Jo antagligen lockar SD. I valrörelsen 2014 kan de upplevas som rena. Med vårdat språk. Med genomtänkt retorik och ett klanderfritt yttre. Men alla vet, någonstans där inunder den polerade ytan, vad de egentligen står för.

Jag tror att Jimmie Åkesson har haft en strategi från början. Ett år efter att han tog över släppte han handen om den så nationalistiska facklan inspirerad av det extrema brittiska National Front. Den oskyldiga blåsippan fick lämna barnvisans backar och i stället stå som symbol. Valet 2010 genrepades vid Europaparlaments- och kyrkovalet året före. Kampanjorganisationen trimmades in och var väl förberedd till valrörelsen 2010. På två val blev SD nästa fyra gånger så stora och har tjugo riksdagsledamöter. Valen 2014 förbereds. Även denna gång med kyrkovalet nästa höst som generalrepetition. Nu förstärkt med extra möjlighet till uppmärksamhet vid Europaparlamentsvalet på försommaren 2014 inför de nationella valen på hösten.

Åkesson tvingas nu att ta bort den person som av media benämnts som kronprins, Erik Almqvist. Man kan fråga sig varför dessa filmklipp uppmärksammas just nu och hur media fått tag på dem. Där och då för 2,5 år sedan har ju klippen självklart tittats igenom i sin helhet och i detalj av den innersta partikärnan. En hårt redigerad variant publicerades av Almqvist 2010, sedan tyst. Tills nu när nolltoleransens uppmärksamhet har satt sig. Sopkvasten har svept över landet. Nu vet alla vad SD vill. Ett rumsrent och välpolerat parti. Partiledaren är tydlig och stark.

Nu var det dags för nästa steg. Positionen ska stärkas. Ingen, oavsett position, som kan belasta partiet får lämnas kvar. Någon ser till att media får tillgång till de gamla filmklippen. De gör en klassisk Janne Josefsson. I skenet av en rutinmässig intervju med Erik Almqvist börjar de ställa frågor som berör en gammal händelse. Han känner sig trygg då han vet att det inte finns några bevis. De är ju borta. Händelsen glömd och förlåten. Tror han. Frågorna baseras på de händelser i filmklippen som är tydliga och enkelt går att bevisa. Lögnerna under intervjun avlöser varandra och dokumenteras både av filmkamera och handburen inspelningsutrustning. Här får inget gå snett. Kameran stängs av och de gamla filmklippen spelas upp för intervjuoffret. Sedan lyfts filmkameran och intervjun tas om igen. Och Erik Almkvist tvingas helt plötsligt erkänna sina ofullkomligheter, det han minuter tidigare ljög om. Dagen efter tvingas han avgå från sina partipolitiska uppdrag. Helt troligt måste flera lämna sina politiska uppdrag, mediadrevet kommer inte stanna och Åkesson låter dem gärna göra grovjobbet.

Även om Erik Almqvist och Kent Ekeroth tillåts sitta kvar i Riksdagen under partibeteckning är de troligtvis helt körda och oanvändbara i nästa val. Så även Christian Westling. Kanske får riksdagsledamöterna sitta kvar som ett slags tack-för-hjälpen, kanske inte. Det beror på dem själva, hur de agerar och vilket tryck partiföreträdare ute i landet lägger på sin partiledare.

Tiden fram till valet 2014 kommer troligen att präglas av tydlighet från Sverigedemokraternas allt starkare ordförande. Inga störande moment accepteras. Passar man inte in i den mall Jimmie Åkesson skurit till åker man ut. För Åkesson tänker säkert inte låta sig hindras av någon som står i vägen. När det blir dags för valrörelse har säkert de flesta glömt bort både incidenter och rensningar och partiledaren spelar rollen väl som den självklare, starke, tydlige och handlingskraftige ledaren. Planen har lyckats och såväl väljare som media har svalt teaterstycket som SD-ledningen regisserat.

Jag skräms vid tanken.

HD  HD2  HD3  HD4  SVD  SVD2  SVD3  SVD4  SVD5

One Response to “Skandaler stärker SD?”

  1. Sansear skriver:

    Hmm, bra att ett parti tar sitt ansvar och rensar ut galningarna. Nu får vi hoppas att tex M, C och Mp tar efter. Uttalandena som waberi som ju är i er partitopp ligger ju på en oerhört mer extremistisk nivå än vad dessa sdare uttalat. googla och förundras-att sätta en sådan person i försvarsutskottet är absurt. mp har sedan kaplan som i sin roll som ordförande i sveriges unga muslimer anlitade föreläsare som ansåer att homosexuella skall avrättas, sharia skall råda, judar och kristna vara andra kalssens medborgare, kvinnor skall sakna samma rättigheter som mannen, förintelsen ägde inte rum och 11:e september var en amerikansk konspiration-kaplan är i mps partiledning, sedan inom c finns en islamist vars gubbe uttryckt att sharia skall råda juridiskt bland sveriges muslimer-han sparkades ut men hans hustru som har samma åsikter sitter kvar-lustigt är att ordföranden sen i sveriges muslimska råd uttryckte i stil med att tiden inte var mogen för sharia-än.