Spriten har nått Stockholm

Alkoholen har nått Stockholm. Eller rättare sagt informationen om den formliga tsunami av alkohol som väller in i landet via Skåne. Aftonbladet skriver att: Smuggelspriten flödar bland ungdomarna. Alkoholen köps in i Tyskland och rinner in via Skåne Expressen har också noterat fenoment som nu tycks ha nått Stockholm och skriver att Polisen slår till mot vodkabilen

Nu är dessa företeelser inte något nytt för skåningarna. Jag inledde mitt arbete under förra mandatperioden i riksdagen med att försöka reformera alkohollagstiftningen och har fortsatt efter det. Allt ifrån att harmonisera de svenska skatterna till attitydpåverkande insatser och att föreslå ett regionalt skånskt Systembolag med regional anpassning avseende öppettider, butiksplacering, antal och utformning med hänsyn till närheten till Danmark, Tyskland och de dygnet-runt-öppna färjorna mellan Helsingborg och Helsingör. Mitt syfte är att minska alkoholmissbruk och de skadliga effekterna av det.

Den plötsliga draghjälpen från kvällspressen ska bli intressant att följa. Kvällens ”Kalla fakta” i TV4 kl 2130 kommer förhopningsvis att höja debattemperaturen.

Lokal Skånemedia rapporterar inte lika intensivt längre. Det har blivit en del av vardagen. Ett slags normaltillstånd. Inget nyhetsvärde. Det blir ju det eftersom förändringen inleddes 1 januari 1995 i samband med Sveriges medlemskap i EU.

Det är långt till Stockholm från Skåne. 65 mil eller tolv år.

Tags:

Comments are closed.