Midsommar, svensk tradition?

Sommar och sol. De flesta av oss som bor i den mörka norden längtar till solen och ljuset. De som bor långt norrut får verkligen ljus under några sommarmånader när solen aldrig går ned. Midsommarsolståndet, årets ljusaste dag har antagligen firats på olika sätt under väldigt lång tid.

Många i Sverige firar midsommar och de flesta uppfattar det som en typisk svensk företeelse och tradition. Och den variant som många firar är nog ganska traditionellt svensk eller nordisk. Med mycket alkohol.

En Facebookvän inspirerade mig att skriva några rader om den svenska traditionen kopplat till det troliga ursprunget till firandet och jag har lånat några formuleringar. Vi som lever i periferin har inte själva hittat på allt vi firar utan vi har influerats av andras traditioner, anammat och format om dem så de passar oss och sedan låtsas vi att de är våra egna påhitt, original.

En hednisk rit, att dansa runt en fallos, en svensk tradition? Fruktbarhetsgudar har ingen nationalitet, de finns inom alla kulturer och religioner. I midsommarfallet så kommer ”traditionen” från antiken och många andra kulturer dessförinnan. Även i svarta Afrika återfinns liknande traditioner.

Midsommarfirandet i Helsingborg, svenskt sedan 1658, inleds på Sofiero där midsommarstången börjar kläs klockan 1215. Sedan blir det folkdans, traditionella midsommardanser och lekar. Den kungliga fotbollsplanen på Sofiero är en perfekt plats för en midsommarpicknick med hela familjen med underbar utsikt över Öresund. På Fredriksdals museum planeras ett rejält midsommarfirande i två dagar. På midsommarafton inleds ett traditionellt midsommarfirande klockan 1500 med dans runt majstången. Om man vill kan man fira hela eftermiddagen och kvällen på Fredriksdal. Klockan 2200 blir det fackeldans på herrgårdsplan och däremellan en lång rad aktiviteter.

Glad Midsommar!

Comments are closed.