Monopolet har spelat ut sin roll

Idag skriver jag i Helsingborgs Dagblad med anledning av Winefinder och City Gross nya grepp med kombinerad vin- och matbeställning.

Monopolet har spelat ut sin roll
Jag ser det som mycket naturligt att människor själva ska få välja leverantör av de varor de vill köpa. Ja även av vin. Lagstiftningen efter EU-inträdet går säkert att tolka på flera sätt och jag konstaterar att statliga chefstjänstemän har tydliga synpunkter om vem som har tolkningsföreträde.

När ett företag som Winefinder bedrivit laglig verksamhet med svenska kunder en längre tid och sedan utvecklar affärsiden med ett annat företag i livsmedelsbranschen kommer en kraftig reaktion. Varför kan man undra?

Det är ju inga lågprisprodukter som konkurrerar med statens försäljning, utan enbart kvalitet. Vad är det som skulle hindra dem att följa lagen även fortsättningsvis?

Jag tycker att Sverige ska harmonisera alkoholskatterna, inte minst för att ta udden ur den organiserade kriminaliteten. Verkligheten med ett nu myndigt (18-årigt) EU-medlemskap har hunnit ikapp Sverige. Jag tycker att monopolet spelat ut sin roll. Jag tycker att lokala producenter ska få sälja sina egenhändigt tillverkade produkter direkt till besökande kunder. Det skulle gälla vinbönderna på Kullahalvön, Vikentomater med sitt tomatvin eller Helsingborgs bryggeri.

Tyvärr tror jag att vi får leva med monopolet ytterligare en tid. Så länge vi har ett monopol tycker jag det vore logiskt om det hade fanns en regional anpassning av ett antal butiker, öppettider, skattesatser och så vidare. Här måste kommunerna få större möjlighet att påverka.

Jag uppskattar greppet som Winefinder och Citygross tagit och hoppas regeringen inte faller för det höga tonläget utan konstaterar att vi är med i en europeisk union och att vi måste acceptera de överenskommelser som är gjorda. Samt sist och viktigast, människor måste få välja själva.

Sex flaskor kvalitetsvin till dörren för 599 kronor eller fem bag-in-box av billigaste sorten på monopolet för 595 kronor, fast då motsvarande tjugo (20) flaskor. Undrar vilken vinhandlare som är mest alkoholkonsumtionsdrivande?

Mats Sander (M)

Helsingborg

Comments are closed.