Vinvalfrihet

Jag ser det som mycket naturligt att människor själva ska få välja leverantör av de varor de vill köpa. Ja även av vin. Lagstiftningen efter EU-inträdet går säkert att tolka på flera sätt och jag konstaterar att statliga chefstjänstemän har tydliga synpunkter på vem som har tolkningsföreträde.

När ett företag som Winefinder bedrivit laglig verksamhet med svenska kunder en längre tid, kopplar sin affärside med ett annat företags i livsmedelsbranschen sker en kraftig reaktion. Varför kan man undra?

Det är ju inga lågprisprodukter som konkurrerar med statens försäljning utan enbart kvalitet. Vad är det som skulle hindra dem att följa lagen även fortsättningsvis?

Jag tycker att Sverige ska harmonisera alkoholskatterna, inte minst för att ta udden ur den organiserade kriminaliteten. Jag tycker att monopolet spelat ut sin roll. Verkligheten med ett nu myndigt (18 år-årigt) EU-medlemskap har hunnit ikapp Sverige. Jag tycker att lokala producenter ska få sälja sina produkter direkt till besökande kunder. Vinbönderna på Kullahalvön är ett exempel. Vikentomater skulle kunna nischa sig med sitt tomatvin. Helsingborgs bryggeri skulle få sälja sin öl direkt till besökare på bryggeriet.

Tyvärr tror jag att vi får leva med monopol ytterligare en tid. Så länge vi har ett monopol tycker jag det är logiskt om det funnits regional anpassning av antal butiker, öppettider, skattesatser osv där kommunerna måste få större påverkan. Fler butiker i Helsingborg, placerade där staden tycker handeln passar bäst, med generösa öppettider och harmoniserade priser som gör att fler handlar på hemmaplan.

Jag uppskattar greppet som Winefinder och Citygross nu tar och hoppas regeringen inte faller för det höga tonläget utan konstaterar att vi är med i en union och att vi måste acceptera de överenskommelser som är gjorda samt sist och viktigast. Människor måste få välja själva.

Sex flaskor kvalitetsvin till dörren för 599 kronor eller fem bag-in-box av billigaste sort på monopolet för 595 kronor, fast då motsvarande tjugo (20) flaskor. Undrar vilken vinhandlare som är mest alkoholkonsumtionsdrivande?

HD  HD2  HD3 Sydsvenskan AB EXP SVD  SVD2  SVD3 DN  SKD  DN  SVD  DN

One Response to “Vinvalfrihet”

  1. Jarre skriver:

    Ja, låt folket bestämma och se till att monopolet hävs.
    INTO(eller vad det heter) är lite väl rabiata i detta landet!