Putin sparkar obekymrat bort kottarna

Putin rullar obekymrat på med sin plan. Vad den nu är. Men han betraktar Kiev som alla ryska städers moder och Ukrainas utträde ur Sovjetunionen olagligt. Var det nya Rysslands gränser ska gå 100 år efter revolutionen år 2017 vet bara han. Under tiden reagerar omvärlden rasande och dess samlade sanktioner ses som små kottar på stigen där han rider på sin häst.

Det hjälper inte att patrullera luften över Baltikum med stridsflyg och övervakning från USA, Storbritannien och Frankrike. Den skillnad man gör är att få en bättre bild av vad som sker på den nyryska marken och att man ingjuter trygghet i de baltiska och polska hem som inte har ryskt påbrå. Den stora västliga närvaron kan tvärtom innebära att etniska ryssar känner sig otrygga och vädjar Ryssland om hjälp. Ett argument så gott som något för att tidigare rädda Abchazien, Sydossetien och idag Krim.

Det krävs stor tydlighet för att tas på allvar. I princip en rejäl käftsmäll för att skaka om och markera stopp. Omvärlden kommer helt troligt inte kalkylera med denna möjlighet utan kommer på sin höjd att fortsätta kasta kottar på Putins ridstig.
DN
.

Comments are closed.