Putin i krig förstår bara en käftsmäll

Historien upprepar sig?
Det pågår ett krig i vårt närområde. Putins övertagande av Krim är en del av ett pågående krig mot Ukraina. Det finns risk att det eskalerar och vidgas.

Su-27-2Putins aggressioner mot fredliga grannar är tydliga. Den senaste rapporteringen med bilder! från Försvarsmakten och FRA talar ett mycket tydligt språk. Ett välbeväpnat ryskt jaktflygplan visar musklerna mot ett obeväpnat svenskt signalspaningsflygplan. Med inbyggd automatkanon och sex  robotar visar Putin övertydligt att han inte gillar svensk närvaro. Ett agerande den ryska militären eller en enskild pilot inte själv tar ställning till, utan är en order från högsta nivå. Ett i raden av flera aggressioner den senaste tiden.

Ser man beteendet lite över tiden och en smula från ovan noteras stor och bred militär styrkeuppbyggnad, uttalanden om Ryssland som stormakt, hot om användande av kärnvapen mot sina grannar, ett Finland som känner sig otryggt och diskuterar militär upprustning i miljardklassen. De baltiska grannarna ser sin relativt nyvunna frihet hotad. Valet i Lettland kan innebära stora oroligheter om Putin spelar in kortet om ryssars ”rättigheter” där. Letter med ryskt ursprung kan upplevas hotad och behöva ryskt ”beskydd” och vips så har han skapat ett nytt Krim. Östra Ukraina. Transnistrien. Listan kan göras lång.

Bedömningar av Putins referensramar och agerande kan inte göras från svenska eller västliga dito. Han bryr sig inte ett skvatt om det vi säger eller gör. Sanktioner ses som en svaghet han föraktar. Han förstår bara en käftsmäll. Ett riskbeteende som är mycket svår att hantera.

En blick i backspegeln visar att detta inte är ett nytt ryskt beteende. 1952 sköts ett svenskt signalspaningsflygplan över Östersjön ner och försvann. Vid eftersökningarna sköt ett ryskt flygplan ner ett svenskt räddningsflygplan som tvingades nödlanda. Putin är i krig. Hans agerande är logiskt enbart ur hans perspektiv. De ryska aggressionerna måste ta på högsta allvar. Låt inte historien upprepa sig!
FRA  Wiseman  SVT  AB  EXP  SVD  DN  HD  hbl.fi  Försvarsmakten

Comments are closed.