Posts Tagged ‘Kvinnans rätt’

Tungt ansvar

onsdag, april 25th, 2012

En ung kvinna dödad av närstående. Ett så kallat hedersmord misstänkts ha skett, igen…

Enligt de uppgifter som sprids i media har brister i samhällsfunktionerna avslöjats, igen…

Nu är det som hänt omöjligt att backa men ord som tragedi, katastrof och skandal ligger nära till hands. Det ligger ett mycket tungt ansvar på de axlar som beslutat, eller inte beslutat, om hur behandlingen av den unga kvinnan skulle ske. Nu måste det förhindras att upprepas.

HD HD2

SEVEN – nu med ministrar

torsdag, september 9th, 2010

Pjäsen har nu lästs av ganska många. Jag fick förmånen att som förste manlige riksdagsledamot få läsa en roll vid en föreställning utanför riksdagen. Det var i Visby under Almedalsveckan 2010. Det är en intensiv upplevelse att läsa, det är inte självklart att lyssna och ta in de andras berättelser, man är uppfylld av sin egen roll, koncentration, för att ge så bra som möjligt.
Får du möjlighet att ta del av Seven så gör det, den är stark och framkallar tårar, men det är just så dessa kvinnor har upplevt en del av sina liv…
HD  DN  SVD  HD2

Mödradödligheten kan minskas

torsdag, juli 8th, 2010

Nina Frödin debatterar mödradödlighet kopplat till biståndNina Frödin som är politiskt sakkunnig på UD debatterar mödradödlighet med Hans Linde (V) på ett stekhett cafe i Almedalen.

Samhällsfrågorna tar inte semester

fredag, juni 25th, 2010

Helsingborgs Dagblad anser idag att vi ska spara det politiska krutet, tycker till om riksdagsuppdraget och önskar oss en Glad Midsommar.

Att veta hur det är att vara riksdagsledamot är svårt att föreställa sig innan man varit det. Nästan omöjligt faktiskt, för oavsett tidigare politisk erfarenhet är man oriksdagsledamot före man haft uppdraget. Sedan finns det två andra grundläggande skillnader i uppdraget – majoritet eller opposition – regeringsunderlag eller ideologisk megafon.

Jag har aldrig varit i opposition och avstår från att gå djupare i den diskussionen just nu. Är ur det perspektivet bara halvlärd i riksdagen samtidigt som jag inte har som första ambition att bli bättre på oppositionsarbete.

I majoritet har man naturliga kanaler in i departementen och det gäller att arbeta internt för att nå framgång för det är så man har störst påverkansmöjlighet. Ju tidigare man agerar ju större möjlighet att påverka har man. Men man syns inte, får ingen publicitet och får mindre tid till annat.
När diskussionen är slut och beslutet taget kan man välja mellan att acceptera lösningen även om man inte tycker den är bra eller att känna sig som ett frustrerat transportkompani. För, jo, riksdagens praktiska arbetssätt har ändrats och det krävs mycket arbete för att vrida det till något annat. Förslagen är många. Kanalisering av resurser till de enskilda ledamöterna är ett, större genomslag i personvalet ett annat, enmansvalkretsar ett tredje och det finns en lång rad flera möjligheter. Frågan är vad vi vill ha och den frågan väljer kollegan Anne-Marie Pålsson driva utanför riksdagen från hösten och jag jobbar gärna med den innanför riksdagens väggar.

Helsingborgs Dagblad (HD) verkar tycka och tro att människor inte är intresserade av politik under sommaren, vilket jag inte håller med om. För min personliga upplevelse är att samhällsfrågorna står högt på dagordningen vid alla möten mellan människor, även vid grillen, på stranden och mellan förtälten på campingplatserna. Men jag tänker också ta ledigt några veckor och ladda batterierna inför en intensiv valrörelse under sensommaren. Innan ledighet kommer Almedalsveckan som jag tänker delta i och kommer att uppdatera Facebook, blogg, Twitter och Youtube regelbundet.
Samtidigt som jag hoppas att HD också (som 25 lokaltidningar redan gjort) kan tänka sig att skriva om pjäsen ”Seven” där jag är en av sju manliga riksdagsledamöter som gestaltar sju kvinnliga människorättskämpar – 8 juli kl 2015, Almedalen. Den ende från Helsingborg :-) Seven
Glad Midsommar!
HD  HD2  HD3  SVD

Kultur, mänskliga rättigheter och politik

fredag, juni 18th, 2010

Mitt engagemang i den moderata utrikeskommittén för mänskliga rättigheter tar sig uttryck som jag inte riktigt räknade med när jag fick det. För det var så att ansvar för olika områden fördelades och då föll bland annat detta på min lott. Inte mot min vilja men det har inte varit helt självklart att få någon uppmärksamhet, speciellt inte på hemmaplan.

För några somrar sedan skrev jag en liten bok ”Om mänskliga rättigheter” tillsammans med Jarl Hjalmarson stiftelsen och denna sommar ska jag stå på scen och spela en roll i pjäsen ”Seven” under Almedalsveckan. Jag ska även ersätta Fredrik Reinfeldt vid ett tillfälle och Gunilla Carlsson vid ett annat samma vecka. Det ska också bli kul.

Just att få möta en massa spännande människor, arbeta med intressanta saker och känna utveckling stimulerar mig i mitt riksdagsarbete. Och inte katten trodde jag att någon skulle undra något över mina kulturupplevelser och sammanställa dem i en bok som Helsingborgs Dagblad gjorde.
”Om mänskliga rättigheter”  DN  SVD  HD Kulturenkät  ”Seven” på Riksteatern  ”Seven” på Heddas hemsida