Posts Tagged ‘OSCE’

Eländesoverload

onsdag, mars 14th, 2012

Följer nyhetsrapporteringen från hemmasoffan och berörs känslomässigt när bilder på ihjälslagna barn och deras föräldrar i Syrien visas. Troligtvis är de dödade av regeringens trupper. Ett lands ledning dödar sin egen befolkning och vi kan inte stoppa det. Fruktansvärda bilder som inte riktigt går att ta till sig, de känns overkliga.

När sedan SVT2 Korrespondenterna sedan rullar i bakgrunden till mitt knattrande på datorn är min gard nere. För när de börjar visa ett reportage från Bangladesh om slaveri, barnslaveri, barnslaveri för sexuella ändamål känner jag att halsen tjocknar till och ögonen tåras. Inte så att det rinner över men nästan. Barn som stjäls, säljs av sina föräldrar och hamnar i ett prostutitionsträsk. I den aktuella stadsdelen finns 1600 registrerade prostituerade men bedöms finnas cirka 7000. 7000! Sjutusen som tvingas på att sälja sin kropp till främlingar.
Släpper fokus på det jag höll på med och följer reportagen om barnslaveri i olika former. Konstaterar att jag helt tydligt varit beredd på elände under nyhetsrapporteringen men att jag var helt oförberedd när vidriga förhållanden visades i ett annat program. Vet inte riktigt hur jag ska kunna kanalisera min känsla av att vilja reagera och göra något. Konstaterar att SVT reporter på plats i ett afrikanskt land fått kontakt med en förslavad flicka som misshandlas av sin ägare. Ägare, absurt! Han köper rent en del av sitt samvete genom att köpa henne en plats i skolan för några tusenlappar och få hennes ägare att lova sluta slå flickan. Speakerrösten meddelar att den största möjligheten för barn i en sådan situation är skola och utbildning. Det innebär att hon kanske kanske kan skapa en ljusare framtid än hon var på väg mot.
Eländestsunamin sköljer in över mig via TVn men även på internet, Facebook, ja överallt. Jag känner att min gräns är nådd, jag kan inte ta in mer, en överlastning, overload av elände som jag instinktivt försöker slå bort för att skydda mig själv. Organiserad brottslighet, korruption, maktgalenhet är några ord som beskriver anledningar till vidrigheterna. Brist på respekt för mänskligt liv och värde är på vissa ställen rent ekonomiskt och väldigt lågt värderat. Jag känner en skuld i att jag inte agerar för förändring men är kanske som de allra flesta.
Mina tankar går till FN i New York, tiden i riksdagen, den moderata utrikeskommitten, utrikesutskottet och dragningarna runt biståndet. Alla de miljarder skattekronor Sverige slussar ut varje år. Hur biståndsministern kämpar med att kunna få till stånd verkliga förändringar och mot slentrianmässighet, mot bistånd som kanske ökar korruption och cementerar maktstrukturer som innebär fortsatta vidrigheter och elände för så många miljoner människor som skulle kunna leva ett helt annat liv och utveckla sina länder och sig själva och leva i välstånd och harmoni.
Som enskild liten människa i ett av världens pytteländer frustreras jag av mina minimala påverkansmöjligheter och känner samtidigt overload, eländesoverload. Jag känner att det blir varmt och blött på min ena kind…

Lycka till Albanien – örnarnas land

måndag, juni 29th, 2009

När man lyft från Tiranas flygplats är man som en örn bland bergen en stund.
Läs alla mina blogginlägg om valövervakningen genom att klicka här.
Hur gick då valet. Just nu vet ingen men OSCE PA första uttalande här.
Media: Aftonbladet. SVD, DN, HD, SVD, SKD, BBC, Washington Post

Mats Sander valobservatör OSCE PA Albanien

måndag, juni 29th, 2009

Här är jag i full action.
Bilden är från den vallokalen vi var i vid stängningen. Armbindel och id runt halsen.
Känns lite som Hipp Hipps utrikeskorrespondent Morgan Pålsson. ”Mats Sander, för OSCE, Tirana”
Tunnan för valsedlar och den andra för valmaterial ska stängas och förseglas enligt konstens alla regler. Hur ska det egentligen gå till? Vi tittar på och lyssnar på de högljudda diskussionerna.

Briefing

söndag, juni 28th, 2009

Informell briefing där varje team får möjlighet att berätta vad de gjort och vad de upplevt under observationstiden. Ungefär samma saker men några kan berätta om riktigt dåliga förhållanden. Men i stort gick det antagligen riktigt bra. Teknikaliteter och lite dålig utbildning på sina ställen har antagligen ställt till onödigt besvär.
De flesta har varit uppe sedan kl 0500. Klockan närmar sig midnatt och de flesta ska vidare till Vilnius för OSCE PA session med avtransport kl 0315. Kudden kommer knappt hinna bli varm.

OSCE PA Team 0130, Area 47, Tirana

söndag, juni 28th, 2009

En bild på vårt team efter utförd observation. Från vänster: jag, tolken, chauffören och Percy Downe, senator från Canada.
Här är vi trötta men glada efter att ha besökt ett stort antal vallokaler och upplevt många saker tillsammans.
Det är ett jobbigt uppdrag men samtidigt stimulerande och jag känner att det är något jag kan tänka mig att göra igen.