Posts Tagged ‘personligt’

Eländesoverload

onsdag, mars 14th, 2012

Följer nyhetsrapporteringen från hemmasoffan och berörs känslomässigt när bilder på ihjälslagna barn och deras föräldrar i Syrien visas. Troligtvis är de dödade av regeringens trupper. Ett lands ledning dödar sin egen befolkning och vi kan inte stoppa det. Fruktansvärda bilder som inte riktigt går att ta till sig, de känns overkliga.

När sedan SVT2 Korrespondenterna sedan rullar i bakgrunden till mitt knattrande på datorn är min gard nere. För när de börjar visa ett reportage från Bangladesh om slaveri, barnslaveri, barnslaveri för sexuella ändamål känner jag att halsen tjocknar till och ögonen tåras. Inte så att det rinner över men nästan. Barn som stjäls, säljs av sina föräldrar och hamnar i ett prostutitionsträsk. I den aktuella stadsdelen finns 1600 registrerade prostituerade men bedöms finnas cirka 7000. 7000! Sjutusen som tvingas på att sälja sin kropp till främlingar.
Släpper fokus på det jag höll på med och följer reportagen om barnslaveri i olika former. Konstaterar att jag helt tydligt varit beredd på elände under nyhetsrapporteringen men att jag var helt oförberedd när vidriga förhållanden visades i ett annat program. Vet inte riktigt hur jag ska kunna kanalisera min känsla av att vilja reagera och göra något. Konstaterar att SVT reporter på plats i ett afrikanskt land fått kontakt med en förslavad flicka som misshandlas av sin ägare. Ägare, absurt! Han köper rent en del av sitt samvete genom att köpa henne en plats i skolan för några tusenlappar och få hennes ägare att lova sluta slå flickan. Speakerrösten meddelar att den största möjligheten för barn i en sådan situation är skola och utbildning. Det innebär att hon kanske kanske kan skapa en ljusare framtid än hon var på väg mot.
Eländestsunamin sköljer in över mig via TVn men även på internet, Facebook, ja överallt. Jag känner att min gräns är nådd, jag kan inte ta in mer, en överlastning, overload av elände som jag instinktivt försöker slå bort för att skydda mig själv. Organiserad brottslighet, korruption, maktgalenhet är några ord som beskriver anledningar till vidrigheterna. Brist på respekt för mänskligt liv och värde är på vissa ställen rent ekonomiskt och väldigt lågt värderat. Jag känner en skuld i att jag inte agerar för förändring men är kanske som de allra flesta.
Mina tankar går till FN i New York, tiden i riksdagen, den moderata utrikeskommitten, utrikesutskottet och dragningarna runt biståndet. Alla de miljarder skattekronor Sverige slussar ut varje år. Hur biståndsministern kämpar med att kunna få till stånd verkliga förändringar och mot slentrianmässighet, mot bistånd som kanske ökar korruption och cementerar maktstrukturer som innebär fortsatta vidrigheter och elände för så många miljoner människor som skulle kunna leva ett helt annat liv och utveckla sina länder och sig själva och leva i välstånd och harmoni.
Som enskild liten människa i ett av världens pytteländer frustreras jag av mina minimala påverkansmöjligheter och känner samtidigt overload, eländesoverload. Jag känner att det blir varmt och blött på min ena kind…

Flammar politikerförakt

torsdag, oktober 13th, 2011

Turerna kring Juholt är många. Jag har haft stor respekt för honom som politiker och senare riksdagskollega även om vi inte tillhör samma parti eller har samma ideologiska syn.

När han strax efter axlandet av partiledarskapet misskötte frågan om den svenska militära insatsen i Libyen ändrades min bild av honom drastiskt och jag var nära att vädra mina synpunkter via debattartikel men avstod eftersom jag faktiskt trodde att han, till stora delar, hade rätt i hur det fungerar på internationell nivå mellan länder och organisationer. Han har just faktiskt varit riksdagsledamot sedan 1994 med uppdrag i utskott som ansvarar för de aktuella frågorna i riksdagen. Han har även ett långvarigt och stort engagemang i sammanhang runt försvars- och utrikespolitik samt gjort en lång rad faktaspäckade nationella och internationella resor med möten på hög nivå. Med min korta tid i samma utskott har jag fått stor in syn om hur saker och ting fungerar inom försvarspolitik och relationer mellan länder.

Men med en titt i backspegeln konstaterar jag att han antingen inte tagit till sig särskilt mycket av alla möten, presentationer och diskussioner med information han uppenbarligen måste fått eller så har han inte förstått. Område efter område visar på detta.

Riksdagens regelverk när det gäller reseersättningar och kostnader som uppstår i samband med riksdagsuppdraget är inte särskilt krångligt. Det bygger på det statliga avtalet med några få undantag. Riksdagsledamoten anses alltid utgå ifrån sin bostadsadress (normalt är det arbetsplatsens adress) eftersom man representerar den valkrets där man bor. Dagtraktamentet för alla resor i landet följer samma avtal utom när man är i Stockholm där det utgår 100 per dygn man övernattar och det spelar ingen roll om man blivit bjuden på lunch/middag eller inte (normalt traktamente är 210 kr/dag med avdrag för fri lunch/middag).

Man anses också ha så stort förtroende att man kan ta så stort ansvar att man beordrar sina egna nationella resor men redovisar dem alltid med reseräkning. Numera i ett system som minskar riskerna till dubbel ersättning. Attesteringar sker alltid. Det finns alltså personal som går igenom reseräkningen innan utbetalning. Internationella resor ska godkännas av talmannen enligt vedertagna rutiner.

Administrativ ledamotsservice är den funktion i riksdagen som hjälper ledamöterna att göra rätt när det gäller all ekonomi. De är mycket serviceinriktade, angelägna om att vara ett professionellt stöd. Så fort de är tveksamma om någon del i redovisningen tar de kontakt och frågar för att klarlägga. Jag personligen hade stor hjälp av dem för att inte göra fel. Med stort tålamod svarade de på mina frågor och de tog alltid kontakt om de undrade något. Alla kan göra fel, jag har säkert gjort det, men alltid alltid frågat och sedan gjort som föreslagits. Som jag tolkar de så sparar de all e-postkommunikation de har med ledamöterna.

När det gäller övernattningsboendet så är det lite av en snackis mellan ledamöterna. Dels sker bostadsfördelningen av partierna vilket skapar en del gnissel. Övernattningslägenheternas beskaffenhet skiljer sig nämligen dramatiskt åt när det gäller storlek, standard, läge och därmed attraktivitet. Dels vet alla att man måste betala då någon övernattar hos dig, detta eftersom många tycker det är lite löjligt eftersom det handlar om så små belopp. De som väljer en annan boendelösning har koll på vilka regler som gäller, det går inte att friskriva sig ifrån.

Även om Juholts agerande missgynnar Alliansens största politiska motståndare är jag besviken på honom och de som släppt fram honom till de positioner han har. Att han är ett sänke för socialdemokraterna är lätt för mig att leva med men han visar sig kanske vara en av de politiker som flammar politikerförakt i väljarnas ögon. Det är enligt min uppfattning respektlöst mot alla väljare och de politiker som kämpar för att göra rätt.

Samhällsfrågorna tar inte semester

fredag, juni 25th, 2010

Helsingborgs Dagblad anser idag att vi ska spara det politiska krutet, tycker till om riksdagsuppdraget och önskar oss en Glad Midsommar.

Att veta hur det är att vara riksdagsledamot är svårt att föreställa sig innan man varit det. Nästan omöjligt faktiskt, för oavsett tidigare politisk erfarenhet är man oriksdagsledamot före man haft uppdraget. Sedan finns det två andra grundläggande skillnader i uppdraget – majoritet eller opposition – regeringsunderlag eller ideologisk megafon.

Jag har aldrig varit i opposition och avstår från att gå djupare i den diskussionen just nu. Är ur det perspektivet bara halvlärd i riksdagen samtidigt som jag inte har som första ambition att bli bättre på oppositionsarbete.

I majoritet har man naturliga kanaler in i departementen och det gäller att arbeta internt för att nå framgång för det är så man har störst påverkansmöjlighet. Ju tidigare man agerar ju större möjlighet att påverka har man. Men man syns inte, får ingen publicitet och får mindre tid till annat.
När diskussionen är slut och beslutet taget kan man välja mellan att acceptera lösningen även om man inte tycker den är bra eller att känna sig som ett frustrerat transportkompani. För, jo, riksdagens praktiska arbetssätt har ändrats och det krävs mycket arbete för att vrida det till något annat. Förslagen är många. Kanalisering av resurser till de enskilda ledamöterna är ett, större genomslag i personvalet ett annat, enmansvalkretsar ett tredje och det finns en lång rad flera möjligheter. Frågan är vad vi vill ha och den frågan väljer kollegan Anne-Marie Pålsson driva utanför riksdagen från hösten och jag jobbar gärna med den innanför riksdagens väggar.

Helsingborgs Dagblad (HD) verkar tycka och tro att människor inte är intresserade av politik under sommaren, vilket jag inte håller med om. För min personliga upplevelse är att samhällsfrågorna står högt på dagordningen vid alla möten mellan människor, även vid grillen, på stranden och mellan förtälten på campingplatserna. Men jag tänker också ta ledigt några veckor och ladda batterierna inför en intensiv valrörelse under sensommaren. Innan ledighet kommer Almedalsveckan som jag tänker delta i och kommer att uppdatera Facebook, blogg, Twitter och Youtube regelbundet.
Samtidigt som jag hoppas att HD också (som 25 lokaltidningar redan gjort) kan tänka sig att skriva om pjäsen ”Seven” där jag är en av sju manliga riksdagsledamöter som gestaltar sju kvinnliga människorättskämpar – 8 juli kl 2015, Almedalen. Den ende från Helsingborg :-) Seven
Glad Midsommar!
HD  HD2  HD3  SVD

Kultur, mänskliga rättigheter och politik

fredag, juni 18th, 2010

Mitt engagemang i den moderata utrikeskommittén för mänskliga rättigheter tar sig uttryck som jag inte riktigt räknade med när jag fick det. För det var så att ansvar för olika områden fördelades och då föll bland annat detta på min lott. Inte mot min vilja men det har inte varit helt självklart att få någon uppmärksamhet, speciellt inte på hemmaplan.

För några somrar sedan skrev jag en liten bok ”Om mänskliga rättigheter” tillsammans med Jarl Hjalmarson stiftelsen och denna sommar ska jag stå på scen och spela en roll i pjäsen ”Seven” under Almedalsveckan. Jag ska även ersätta Fredrik Reinfeldt vid ett tillfälle och Gunilla Carlsson vid ett annat samma vecka. Det ska också bli kul.

Just att få möta en massa spännande människor, arbeta med intressanta saker och känna utveckling stimulerar mig i mitt riksdagsarbete. Och inte katten trodde jag att någon skulle undra något över mina kulturupplevelser och sammanställa dem i en bok som Helsingborgs Dagblad gjorde.
”Om mänskliga rättigheter”  DN  SVD  HD Kulturenkät  ”Seven” på Riksteatern  ”Seven” på Heddas hemsida

Premiär som skådespelare – Almedalen 2010

söndag, juni 13th, 2010

seven_flyer2