Posts Tagged ‘Taiwan’

Taiwans ambassadör i Skåne

fredag, maj 14th, 2010

Jag arrangerade en heldag med besök i Skåne för Taiwans ambassadör, eller representant, som han officiellt kallas. Taiwan har inga diplomatiska förbindelser med Sverige. Däremot har Taiwan en stor representation i Sverige. I förhållande till vårt lands befolkningsstorlek ses vi som ett stort land med stora möjligheter.
Besöksresan var fokuserad på energi, miljö och hållbart byggande/boende och syftet att hitta möjliga samarbetspartners. Idoen Science Park i Lund, Västra Hamnen i Malmö, Sydsvenska Industri och handelskammaren, NSR i Helsingborg och Helsingborgshem besöktes och många tankar väcktes och diskuterades.
Ambassadören var mycket nöjd då dagen summerades över en god bit mat på en av färjorna över Öresund, en så kallad tura. Som riksdagsledamot är just denna typen kontakter värdefulla att förvalta för att göra något konstruktivt av och om möjligt i hemmatrakterna.
Hur vår ”city dump” kunde vara så effektiv med hög återvinningsgrad, biogastillverkning och nästan inget som lämnas åt sitt öde imponerade verkligen och jag tror det snart kommer en propå från officiellt taiwanesiskt håll. Dagen var mycket lyckad och ambassadör Abraham Chu med sin förtjusande fru Milly är mycket trevliga och blev omtyckta överallt.

Kina markerar revir – PRC vs USA om ROC (Taiwan)

lördag, januari 30th, 2010

PRC vs USA om ROC (Taiwan)
Det utspelar sig en intressant kamp mellan USA och Kina just nu. Taiwans nuvarande regering är Peking-vänlig vilket är intressant då Taiwan har militärt samarbete med USA. Nu ska materiel förnyas och Kina reagerar kraftigt, mot USA. Jag håller stenhårt på Taiwans integritet och rätt att handla med precis vem de vill. På grund av den långa låsningen med Kina kan de inte vara med i FN, inte heller något annat FN-organ som WHO mfl. Det innebär att de inte får information officiella kanaler och kan inte heller påverka organisationerna om de skulle vilja det. Utvecklingen blir intressant då det efter regeringsskiftet mycket snabbt utvecklats goda relationer som innebär färjelinjer, flyglinjer, postgång mm skapats. Jag hoppas att dessa goda relationer över sundet kan hållas goda men det är mörka moln över horisonten.
HD  HD2   SKD  SKD2  SKD3   SKD4 DN  DN2  SVD SVD2 

Taiwan i Riksdagen

tisdag, september 22nd, 2009

Abraham Wen-shang Chu är Taiwan representative vid Taipei Mission in Sweden. Han är karriärdiplomat och ska tituleras ambassadör.
Det var första gången han träffade hela gruppen som ingår i det parlamentariska nätverket. Jag åt lunch med honom i våras när han var nytillträdd och det var ett kärt återseende ikväll.

Han gjorde en historisk återblick med intressanta kopplingar Sverige-Kina.
De katastrofala effekterna av tyfonen i augusti innebar att fler än 700 taiwaneser dog. Vi fick se bilder och blev insatta i de realiteter som så många upplevde i somras. Sverige hade ställt upp och han framförde ett stort tack på taiwanesiska folkets vägnar.

Kvällen avslutades med en god buffé och intressanta samtal. Han verkar trivas i Sverige och jag tror han kommer att göra stor framgång här för sitt land.

Taiwans ambassadör sjunger Farewell

tisdag, mars 10th, 2009

Taiwan har ingen ambassad i Sverige utan en så kallad representation så Dr. Chiu har inte den formella beteckningen ambassadör under de fem år han tjänstgjort i Sverige. Nu är tiden mogen för byte och han ska åka hem till Taiwan igen. Sonen stannar kvar till utbildningen på KTH ‘är klar så vi lär se Dr. Chiu i Sverige då och då.
Han har skaffat sig många vänner och kvällen firades med presenter och fantastiskt god kinesisk mat. På Farewell Reception håller han ett långt och underhållande tal som han sedan avslutar med karaokoe tillsammans med sin fru. Uppskattat!

Höghastighetståg – utredning på gång

fredag, december 19th, 2008

Den som spottar på en sten tillräckligt länge…
Vi är många som lyft frågan på många olika sätt under lång tid nu. Och Äntligen! Voila!Regeringen har beslutat starta en utredning som ska leverera svar senast hösten 2009. Läs mer här.
Bilden tog jag vid ett besök i Taiwan och är från deras höghastighetståg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,